martes, 30 de octubre de 2012

Catedral de Vic

1.Documentació general:

La catedral de Sant Pere Apòstol o catedral de Vic és una catedral situada a prop del riu Mèder que es un sub afluent del Ter, desde allà es pot veure l'absis neoclàssic i el campanar romànic. Va començar el 24 de setembre del 1781, i va acabar el 1803.
Es troba a Vic la capital d'Osona.
La primera catedral de Vic apareix documentada l’any 516. Durant el període d’invasió sarraïna (717-718), fou destruïda, i no se n’edificà cap altra fins a la repoblació del territori d’Osona pel comte Guifré I el Pelós (886) i la restauració del bisbat.
L'arquitecte de la Catedral fou Josep Moretó i Codina


Vista des del riu Mèder on es veu l'absis neoclàssic i el campanar romànic.



2.Anàlisi formal:


L'edifici de la catedral de Vic es d'estil Neoclàssic, la planta es composta per un basilical de tres naus i un absis central amb girola, la portalada és neoclàssica del 1803, el campanar és d'estil romànic del segle XI, el claustre és gòtic del 1318, el retaule és gòtic de Pere Oller del 1420 i la cripta romànica del 1020.

La catedral de Vic està feta de pedra i rep un tractament defilat. El sistema constructiu és arquivoltat. Els elements de suport bàsics de la catedral són els enormes pilars situats a dins que separen les diferentes naus, els elements suportats són els arcs i les cúpules.
L'espai interior, primer de tot el claustre es situa al costat de la catedral i té dos pisos.
Es diferencien bé les tres diferentes naus, l'únic que el transepte es molt petit o quasibé és inexistent, també trobem el deambulatori a la part superior de la foto i el claustre al costat.
L'espai es fragmentat en tres parts, la part de l'esglèsia, la cripta i el claustre, on l'esglèsia i el claustre reben molta bona il·luminació, el claustre perquè es majoritariament un espai obert, i l'esglèsia gràcies als vitralls de les bandes i el de l'entrada, en canvi la cripta és molt fosca, actualment la llum és artificial, i la raó d'això és que la cripta és d'origen romànic.
La catedral de vic està molt ben decorada amb les pintures de Josep Maria Sert que hi va treballar des de el 1926 fins al 2930.
Pel que fa a l'espai exterior, és un edifici d'un estil neoclàssic combina els estils dòric i toscà, amb una façana de pedra blanca, la façana de la catedral data de la remodelació de 1803, d'estil neoclàssica. A la part superior presenta una sota una rosassa central, ornamentada amb arquivoltes romàniques aprofitades de l'antiga catedral, i flanquejada per dues finestres. Té tres entrades, corresponent a les tres naus; la central és la més ornamentada, amb pilastres i frontó, i l'escultura de Sant Pere, patró del temple.En general es diferencía de les altres pel fet de que és una barreja de neoclàssic, gòtic, romànic, pel fet de que la catedral ha caigut dos cops durant dos guerres diferents, i hi han coses que s'han conservat i coses que no.

3.Interpretació:

La catedral de Vic es podria dir que és una barreja de neoclàssic, gòtic i romànic. Va ser construïda amb finalitat religiosa, i ara a part de la finalitat religiosa també hi intervé una petita finalitat turística. La catedral tal com es coneix ara va ser encarregada per Guifré I el Pelós durant l'any 886. L'edifici basicament estava adreçat a la gent de l'esglèsia catòlica. La catedral de Vic va rebre una influència artística molt important durant el segle XX, ja que Josep Maria Sert va pintar la nau central i més tard, durant la guerra cívil va ser cremada i destruida, el mateix Josep Maria Sert el va tornar a repintar.
Per tant com havia dit abans es podria dir que la catedral de Vic és una barreja d'estils d'arquitectura i que es manté perfectament malgrat haver sigut reconstruida, cremada i fins i tot enfonsat

No hay comentarios:

Publicar un comentario